Syreskader

Ny mundplejeserie mindsker skader fra syreholdige mad- og drikkevarer

Syreskader på tænder og tandkød skyldes typisk livsstilsfaktorer såsom indtagelse af syrlige fødevarer, sodavand, juice, energidrikke samt langvarig eksponering for medicin og sugetabletter. Den lave pH-værdi (højt syreindhold) opløser emaljen på tænderne, hvilket kan føre til blottede tandhalse og øget følsomhed.

Ubehandlede syreskader kan eskalere og resultere i ætsning af tandbenet, da det er mere sårbart over for syre. Når først syreskaderne får fat kan det gå hurtigt, da tandbenet er blødere og derfor hurtigere slides væk pga. syre. Det bliver smertefuldt og koster mange tandlægebesøg.

Sådan bremser du syreangreb

Nadavia har fremstillet en mundplejeserie der neutraliserer syren i munden så du undgår isninger, blottede tandhalse, grålige og knækkede tænder. Den lave kemiske PH-værdi der er årsag til syreangreb og ætsninger bliver “nul-stillet” så du undgår isninger og undgår at emaljen ætses væk.

Vi anbefaler, for at undgå skader fra syreholdig mad/drikke/medicin, at bruge mundskyl morgen og aften. Er du sengeliggende kan Dental Gel med fordel smøres på tandkødet i stedet for at bruge mundskyl eller bruges som tandpasta (uden skummemiddel).

Vi skal for alt i verden forebygge, at syreskaderne når at udvikle sig for meget, advarer Susanne Kleist fra Tandlægeforeningen.

Dental gel mod syreangreb i mund og svælg


Markant flere får syreskader på tænderne fra energidrik

Salget af energidrikke er eksploderet. Og konsekvenserne ser landets tandlæger, der oplever en stigning i patienter med syreskader. Det viser en ny rundspørge fra Tandlægeforeningen.

Hele 75 % oplever en stigning i syreskader forårsaget af energidrikke. Det viser en ny rundspørge, som Tandlægeforeningen har lavet, og som 425 tandlæger har svaret på.

Vi skal for alt i verden forebygge, at syreskaderne når at udvikle sig for meget, advarer Susanne Kleist.

Tænderne ligger i syrebad
Syreskader opstår, når tænderne mister mineraler og bliver slidt, fordi de ofte og over lang tid udsættes for noget syreholdigt, fx læskedrikke, sur frugt og smoothies.

Når man drikker små slurke af energidrik over flere timer, udsætter man tænderne for et konstant syrebad. Det gælder også de sukkerfri energidrikke, som kan være lige så skadelige som sukkerholdige drikkevarer.

Kilde: Tandlægeforeningen 2. oktober 2023.